Pizza készítése otthon – öt +1 könnyű lépés a tökéletes olasz pizzához

Az eredeti olasz pizza készítése házilag sokkal egyszerűbb, mint az ember először gondolná. Az emberek a házi pizzát általában vagy nehezen elkészíthető ételnek gondolják, vagy valami olyasminek, ami tepsiben sül, négyzet alakú, nincs nagyon jó íze és köze sincs az eredeti pizzához.

Pedig ez nem így van. Ha megnézed az eredeti pizza recepteket, és megtartod az olasz konyhából azt, ami a legjobb benne, vagyis az egyszerűséget, akkor rájössz, mennyire végtelenül is egyszerű a pizza készítése házilag. Mennyire tökéletes lehet az eredmény, majdnem olyan, mint egy hangulatos kis nápolyi pizzériában! Fatüzeléses pizzakemence nélkül sajnos a legjobb próbálkozás ellenére sem tudod az igazi olasz pizzát a maga eredetiségében otthon elkészíteni, de a pizza sütése című cikkemben erre is adok megoldást, hogyan tudsz az eredetihez legközelebbi pizzát készíteni otthon.

Amit még ebben a bejegyzésben pizza készítése témában találsz:

Pizza készítése házilag, öt +1 egyszerű lépésben

Öt egyszerű lépésben, a lenti linkekre kattintva konkrét receptekkel, képekkel és ábrákkal mutatom be, hogyan tudsz te is eredeti, olasz pizzát készíteni otthon.

Eredeti olasz pizzatészta recept

Első lépés: Eredeti pizza tészta recept

A házi pizza készítése az eredeti pizzatészta receptjével és a dagasztással kezdődik. Ha még sosem csináltál otthon pizzát, akkor javaslom, hogy kezdd itt.

 

Kecskesajtos pizza készítése 1

Második lépés: Pizzatészta formázása

Ha arra a pizzára vágysz, amit a legjobb pizzériákban szolgálnak fel, akkor a tésztát meg is kell formáznod. Kerekre és vékonyra. Egyszerű, követhető ábrákkal segítek.

Sonkás pizza recept 13

Harmadik lépés: Pizzaszósz recept

Itt most azt a pizzaszósz receptet olvashatod, amihez hasonlót a legjobb olasz pizzériákban használnak. Talán egyszerűbb lesz, mint amire elsőre számítasz!

Sonkás lila hagymás pizza

Negyedik lépés: A feltétek

Minden pizza ízét és egyéniségét a feltétek adják meg. Ez ízlés dolga, és tulajdonképpen mindenkire rá van bízva, hogy mivel pakolja meg a pizzáját. Van néhány eredetinek nevezett, és néhány Olaszország-szerte elterjedt pizzafajta, erről kicsit lejjebb olvashatsz.

Pizza sütése szalámis pizza

Ötödik lépés: A pizza sütése

A házi pizza készítése során az utolsó lépés a pizza sütése.

Megtudhatod, hogyan tudsz majdnem olyan pizzát sütni az otthoni, hagyományos sütődben, mint amilyet a faszén tüzelésű kemencéből húznak ki az olasz pizzériákban.

+1: a házilag készített, tökéletes olasz pizza 7 titka!

Haladóknak összefoglaltam azt a 7 titkot, amivel az otthoni pizzád tényleg olyan lesz, mintha Nápolyban tálalták volna! 

Pizza készítése házilag – pizza receptek

Ha elkötelezett vagy az otthoni pizza készítése témájában, akkor az alábbiakban eredeti és kevésbé eredeti olasz pizza recepteket találsz. Többek között a kétfajta eredeti pizza receptjét, az Olaszországban legáltalánosabbnak számító pizza recepteket, egyszerű pizza recepteket és néhányat a saját alkotásaim közül.

Az eredeti két Nápoly környéki pizza készítése

Nápolyban környékén hagyományosan csak kétfajta, a mi ízlésünk szerint ráadásul egészen egyszerű pizzát tekintenek eredetinek.

pizza margherita

Pizza Margherita, magyarosan margarita pizza.

Az egyik legegyszerűbb pizza, mégis ha jól van elkészítve, nagyon finom tud lenni. A paradicsomon kívül csak szeletekre vágott friss bivalymozzarella és bazsalikomlevelek vannak rajta.

Marinara pizza recept

Pizza Marinara, magyarul tengeri pizza.

Ez tényleg a legegyszerűbb pizzák legegyszerűbbike. Paradicsom, olívaolaj, oregánó és fokhagyma van rajta, semmi más. Nincs rajta sajt.

Hagyományos olasz pizza receptek

Minden pizzériában ugyanúgy hívják őket, többé-kevésbé ugyanazt a feltétet kapod rá Rómában vagy Milánóban, ezek az Olaszország szerte elterjedt pizzák.

Róma pizza 1

Pizza Romana, magyarul római pizza.

Karakteres ízű, egyszerű pizza szardellával.

Sonkás pizza recepr rukkolával

Sonkás pizza rukolával.

Egy olasz klasszikus, szinte minden pizzériában kapható. A nyers, füstölt pármai sonka és a friss rukola felejthetetlen kombinációt alkotnak együtt.

Sonkás pizza recept 16

Sonkás pizza.

Talán az egyik legkedveltebb, mégis legegyszerűbb pizza. Ropogós pizzatészta, krémes szósz és ínycsiklandó pármai sonka. 

4 évszak pizza

Pizza quattro staggioni, magyarul négy évszak pizza.

A négy évszak pizza az eredeti, nápolyi pizzákhoz képest már sokféle feltétet tartalmaz, minden évszaknak egy-egy feltét felel meg, ezek articsóka (tavasz), olajbogyó (nyár), gomba (ősz) és sonka (tél). Ezeket külön-külön negyedekben teszik a pizzára.

capricciosa pizza recept

Pizza capricciosa.

A “tegyünk rá mindent, ami otthon van” megközelítést képviselő pizza. Vagyis ahány ház, ahány étterem, annyiféle változatban készítik, a legelterjedtebb verziója sonka-gomba-articsóka feltétekkel készül.

calzone töltött pizza

Calzone pizza.

A calzone egy összehajtott pizza, a paradicsommal megkent és feltétekkel megpakolt pizzatésztát félbehajtják, és ügy sütik meg.

Ezeket a pizzákat még nem készítettem el, amint meglesznek, felkerülnek ide is recepttel és fényképpel.

  • Pizza alla napoletana, magyarul nápolyi pizza.

A Pizza napoletana mozzarella sajt nélkül és a szardella mellett kapribogyóval készül, sok helyen a Róma pizzát így hívják.

  • Pizza quattro formaggi, magyarul négysajtos pizza.

Erős, karakteres ízű, négyféle sajttal készült pizza, ami Olaszországban és világszerte nagyon népszerű. Nincs kötelező előírás arra, hogy milyen sajtok legyenek, inkább az a fontos, hogy négyféle, jó minőségű, és különböző jellegű sajtot (lágyabb-keményebb, édeskésebb-erőteljesebb) használj, amik együtt utánozhatatlan ízélményt kreálnak. A legtöbbször: mozzarella, stracchino, fontina, gorgonzola, pecorino, groviera vagy asiago esetleg ricotta.

Pizza készítése otthon – további pizza receptek

Ezek a receptek a saját fantáziám szülöttei. Próbáld ki őket, de találd ki te is azt a pizzát vagy azokat a pizzákat, amiket a legjobban szeretsz. Válogass össze két-három összeillő feltétet, tedd rá, süsd meg és kész a saját pizzád.

Sonkás lila hagymás pizza

Sonkás – lila hagymás pizza.

Az egyik kedvencem lett a lila hagyma pizza feltétként. Megsülve édeskés íze van, ami minden erős ízű feltétet (pl. füstölt sonka, kéksajt) nagyon jól ellensúlyoz. 

Kéksajtos pizza 1

Kéksajtos pizza.

Tulajdonképpen a négysajtos pizza butított változata, ami olcsóbb, minden boltban beszerezhetők a hozzávalói és majdnem ugyanolyan finom.

  • Kéksajtos – lila hagymás – gombás pizza

Nálunk családi kedvenccé vált. Ez a három íz, az erőteljes kéksajt, az édeskés és roppanós lila hagyma, és az éppen hogy érezhető, de mégis jellegzetes gomba hihetetlenül jól kiegészítik egymást.

kéksajtos lila hagymás pizza 2

Kéksajtos – lila hagymás pizza

A másik kedvenc, egyszerűbb, mint az előző pizza, mert csak két feltét van rajta, és aki nem szereti a gombát, az is imádni fogja!

Próbálkozz, kísérletezz! Az otthoni pizza készítése kezdetben – főleg a tészta formázása miatt – sok tanulnivalóval, néha bosszúsággal jár, de egyben rengeteg ízgazdag hétvégével örvendeztet meg téged, a családodat és a barátaidat már az első pillanattól kezdve.

Írd meg a véleményed itt vagy bármelyik bejegyzés alján, kíváncsi vagyok rá. Ha sikerült a pizza készítése, ha nem, ha szeretnéd valamivel kiegészíteni, vagy ha csak jó étvágyat kívánnál bárkinek.

A pizza készítése és egyáltalán az olasz konyha témájában rengeteg hasznos és eredeti dolgot tanulhatsz a GialloZafferano, azaz Sárga Sáfrány című olasz főzőoldalról vagy a YouTube csatornájukról, sajnos csak olaszul és kis részben angolul vagy spanyolul.