A pizza sütése otthon, hagyományos sütőben nem igényel különösebb tudományt, csak néhány fontos alapelv betartását, na meg persze kiváló minőségű pizzatésztát és szószt. És sok helyen olvasni róla, hogy lehetetlen, mégis szinte tökéletes, a legjobb pizzériákban kaphatóhoz hasonló pizzát lehet sütni otthon, hagyományos sütőben is.

Pizza sütése otthon, hagyományos sütőben – mire kell figyelni?

  • Először is a pizza sütése során is tényleg nagyon fontos, hogy megfelelő legyen az alapanyag. A tészta, a szósz és a feltétek, az utóbbi kettőnél elsősorban arra gondolok, hogy ne áztassák el a pizzát. Olvasd el a tökéletes pizzatészta receptjét, ha eszerint jársz el, a sütés nem fog gondot okozni.
  • A sütőd legyen olyan forró, amennyire csak lehet. Ez általában 250-300 fok.
  • Várd meg, amíg teljesen bemelegszik a sütőd, csak akkor tedd bele az első pizzát. Ez kb. fél óráig is eltarthat a nagyon magas hőmérséklet miatt.
  • Pizzalapon vagy tepsiben a sütő alsó részében süsd a pizzát. Pizza kő esetén ez természetes.
  • Egyszerre csak egy pizzát süss.
  • Nálam elektromos sütőnél az vált be, hogy amikor beteszem a pizzát, akkor rákapcsolom a légkeverést kb. 2 percig, amíg a pizza pereme felemelkedik. Aztán lekapcsolom a légkeverést, alsó-felső sütésre állítom, úgy hagyom tovább sülni. A sütés utolsó 2 percében ismét visszateszem légkeverésre, hogy a pereme megkapja a jellegzetes, drappos-barnás színt.
  • Ha nincs légkeverésed az sem baj, ha az alsó és felső sütés változtatható, akkor mindenképpen az alsó-felsőt egyben válaszd, ez hasonlít leginkább a kemencére.
  • A sütési idő függ a sütő hőfokától és a pizza méretétől. 250 fokon kb. 15 perc alatt sül meg egy 35 cm-es pizza. Nálam kb. 300 fokig lehet tekerni, úgy 8-10 perc is elég. Fele adag tésztából készült, 25 cm-es pizza kb. 2 perccel gyorsabban kész van. Akkor van kész, ha elolvadt rajta a sajt, és szép barnára sült a széle.
  • A pizzát vétek nem a hagyományos mozzarellával sütni, ezért néha mégis túl sok lesz a nedvesség rajta. Ezen javítani úgy tudsz valamennyit, ha sütés közben néha kinyitod a sütő ajtaját 5-10 másodpercre (ha van légkeverésed, közben az is menjen), hogy a mozzarellából felszabaduló gőz távozni tudjon. Ez nem tökéletes megoldás. Egyszerűen tegyél rá legközelebb kevesebb sajtot, illetve próbálj meg más márkájút használni. Én azt tapasztaltam, hogy az itthon kaphatók közül a Szarvasi Mozzarella sül a legtökéletesebben.

Ha a pizza sütése során ezeket a tanácsokat betartod, szinte ugyanolyan pizzát tudsz otthon, hagyományos sütőben készíteni, mint a legjobb pizzériákban.

Tipp: a tökéletes olasz pizza készítésének 7 titkáról írt cikkemet a linkre kattintva találod.