Az elkészített de nem felhasznált pizzatészta tárolása akár egy héten keresztül is megoldható hűtőben, vagy hónapokig mélyhűtőben, ha ezt a néhány egyszerű szabályt betartod.

Ráadásul ahogy a pizzatészta receptben javaslom, a tésztának kifejezetten jót tesz, ha áll néhány napot.

Pizzatészta tárolása: 6 egyszerű tipp

 1. A tésztát a hűtőben egy kiolajozott kelesztőtálban tárold, lefedve.
 2. Ha elkészítetted a pizzatésztát (90 perc kelesztés után), amit nem használsz fel mennyiséget, azt azonnal tedd a hűtőbe, hogy ne keljen tovább a konyha melegében.
 3. Felhasználás előtt vedd ki legalább 4 órával korábban a pizzatésztát a hűtőből, és meleg helyen hagyd szobahőmérsékletűre melegedni. A hideg pizzatészta nem formázható könnyen, nem lesz jó.
 4. Hűtőben így a pizzatészta akár egy hétig is tárolható.
 5. Mélyhűtőben a pizzatészta tárolása akár fél évig is lehetséges. Ilyenkor egy műanyag fóliába csomagold a tésztát, úgy tedd el.
 6. A mélyhűtőben tárolt pizzatésztát felhasználás előtt 24 órával tedd át a hűtőbe, hogy teljesen kiolvadjon. 4 órával a felhasználás előtt tedd szobahőmérsékletű helyre.

Ezután dolgozz vele ugyanúgy, mint a friss pizzatésztával.  A pizzatészta formázásáról a linkre kattintva olvashatsz bővebben.

Pizzatészta tárolása – tipp profiknak

A pizzatészta a tárolás során egy kicsit változik. A tapasztalat az, hogy 2 nap után sokkal nedvesebb lesz, kevésbé formázható, illetve 3-4 nap után egy vékony de kemény réteg alakul ki a tetején.

Ha két napnál tovább állt a pizza, akkor ezért az alábbi tippem van, hogy tökéletesen kezelhető és formázható legyen:

 • Miután szobahőmérsékletre melegedett, szórj 1-2 evőkanál lisztet fél kg lisztből készült tésztára, és gyúrd át újra 1-2 perc alatt, mintha csak dagasztanád.
 • Ha szükséges, adagolj még hozzá lisztet, hogy olyan legyen, amilyen a tökéletes pizzatészta: nem ragad a műanyag kelesztőtál falához, de tapintásra kissé nedves, és ha pár másodpercnél tovább fogod, a kezedhez hozzáragad.
 • Tedd vissza a tálba, és lefedve hagyd kelni 30 percet.
 • Mérd ki a pizzányi darabokat. 280 g pizzatészta egy normál pizzához, 140 g pizzatészta egy kis pizzához.
 • Olajozd be jól a kezed, és úgy formálj belőle golyókat.
 • Lisztezett felületen, a tetejüket liszttel megszórva, letakarva pihentesd 15 percig a pizzatészta golyókat.

pizzatészta formázásáról a linkre kattintva olvashatsz bővebben.