Mindig azt gondoltad, hogy az eredeti olasz pizzatészta csak Olaszországban kapható? Elárulom neked, hogy te is elkészítheted a saját otthonodban. Hozd el az olasz hangulatot, és egyél egy igazi olasz pizzát!

Megmutatom neked, hogyan készül az eredeti olasz pizzatészta. Az igazi olasz pizzatészta receptje nem tartalmaz mást, mint a liszt-víz-olívaolaj-élesztő keveréket, egy kis sót az íze miatt, és némi cukrot az élesztő könnyebb felfuttatásához.

Az itt megadott arányban keverve csodálatosan ropogósra sül az otthoni sütőben is, és könnyen formázható lesz, ami elsődleges szempont az olasz pizzatészta készítésénél.

Ha nem használod fel azonnal az olasz pizzatésztát, fóliába csomagolva néhány napig akár hűtőben is eltartható.

Az olasz pizzatésztát le is fagyaszthatod, ha sokat készítettél vagy később használnád fel. Fagyasztóban akár fél évig is eláll.

Recept nyomtatása
Eredeti olasz pizzatészta recept
Az itt megadott mennyiségből két db 34-36 cm-es, vagy 4 db 24-26 cm-es, vékony tésztás olasz pizza készíthető.
Eredeti olasz pizzatészta recept
Előkészítés 20 perc
Pihentetés 1:30 perc
Mennyiség
Hozzávalók
Előkészítés 20 perc
Pihentetés 1:30 perc
Mennyiség
Hozzávalók
Eredeti olasz pizzatészta recept
Elkészítés
  1. Az olasz pizzatészta készítésének első lépéseként kézmeleg vízben keverd el a cukrot és az extra szűz olívaolajat, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd néhány percig felfutni.
  2. A lisztet és a sót szitáld egy nagyobb munkapultra vagy edénybe.
  3. Formázz egy lyukat a közepébe, amibe majd az élesztős vizet öntheted.
  4. Ha az élesztő felfutott, öntsd a liszt közepébe, és egy villa segítségével lazán keverd össze.
  5. Öntsd ki a pultra, ha edényben keverted, és dolgozd össze tésztagolyóvá. Dagaszd kézzel kb. 10 percig, amíg tökéletesen sima nem lesz. Az eredménynek tapintásra enyhén nedvesnek kell lennie, de egyáltalán nem szabad, hogy a kezedre tapadjon. Én úgy tudnám ezt a legjobban leírni, hogy ránézésre száraz, míg tapintásra nedves kenyértésztát csinálj.
  6. Egy nagy tálat kenj ki extra szűz olívaolajjal, és tedd bele a kidolgozott tésztát. A tetejére is önts egy kis olívaolajat, fedd be és hagyd kelni legalább egy órát langyos helyen.
  7. Ha az olasz pizzatészta a duplájára kelt, öntsd ki lisztezett felületre és dolgozd át. Gyúrd néhány percig, amíg a levegőt kinyomkodod belőle.
  8. Vágd az olasz pizzatésztát pizzányi darabokra. Két db 34-36 cm-es, vagy 4 db 24-26 cm-es, vékony tésztás olasz pizzát tudsz készíteni.
  9. Az olasz pizzatészta darabokat egyenként még gyúrd át egy kicsit, majd formázz a tenyered alatt görgetve gombócokat belőle. A lényeg, hogy sima legyen minden oldala a tésztagombócnak, ne maradjanak meg benne a hajtások nyomai, így lesz könnyű megformázni.
  10. Lisztezett felületen, letakarva keleszd az olasz pizzatészta gombócokat még negyed órát.
Megjegyzés