Az olasz pizza fogalom. Az eredeti olasz pizza Nápolyból származik, vékony tésztás, kerek, ropogós, és csodálatos összhangban vannak rajta a szósz és a jó minőségű feltétek. A tökéletes pizza elkészítése részben szakértelmet, részben alázatot követel. Alázatot az étel, a hozzávalók és az olasz pizzakészítők több száz éves tapasztalata iránt.

Évek óta készítek rendszeresen, szinte hetente házilag pizzát. Minden csínját-bínját megismertem, hogy itt a blogon közzétegyem a tökéletes pizza otthoni elkészítésének módját. Olasz pizza tészta receptemre, pizza szósz receptemre és a pizza sütésének leírására rengeteg pozitív visszajelzést kaptam mind azoktól, akik ettek olasz pizzáimból, mind azoktól, akik a receptjeim alapján elkészítették.

A tökéletes olasz pizza 1. titka: A legegyszerűbb pizzatészta receptet használd

Tökéletes pizza – mint minden étel – csak tökéletes alapanyagokból készíthető. Nem csak az alapanyagok minőségére gondolok. A pizzatészta egy kenyértészta, és a pizza nagyszerűsége is éppen az egyszerűségében rejlik.

Az olasz pizza tésztájába nem kell tojás, oregánó, tej vagy egyéb szörnyűségek.

Az eredeti pizzatészta receptemmel, amit a linkre kattintva találsz, biztosra mehetsz. Ez vizet, lisztet, élesztőt, sót és olívaolajat tartalmaz, pontosan úgy, ahogy Nápolyban az igazi pizzasütő kemencékben sütött pizza tésztája.

A tökéletes olasz pizza 2. titka: Pihentesd eleget a tésztát

A pizzatészta ha megkelt, ami nem több másfél óránál, azonnal felhasználható. De ha igazán jó olasz pizzát akarsz sütni, akkor pár nappal előre elkészíted a tésztát, és hűtőben, egy lezárt edényben pihenteted.

Még jobb a pizza ha 4-5 napot pihent a tésztája. Eddig a legjobb tapasztalatom a 6 napos pizzatésztával volt.

A tökéletes olasz pizza 3. titka: Nyomkodd ki a mozzarellát

Na persze a tökéletes pizzához legalábbis friss mozzarella, igazából bivalytejből készült fajta dukálna, bár ez utóbbi itthon ritkaságszámba megy.

De a friss mozzarellának van egy hátránya, a magas víztartalma. Ahhoz, hogy a pizza ne ázzon el, ezt ki kell belőle nyomkodni. A mozzarella golyót a tenyered méretétől függően szedd 2-4 kisebb darabra, és a markodban vagy a két tenyered között, egy edény fölött jó erősen nyomva hagyd, hogy a víz eltávozzon belőle. Én amikor kiveszem a hűtőből a mozzarellát, kinyomkodom egyszer, utána hagyom pihenni ha lehet legalább egy negyedórát szobahőmérsékleten, és ismét kinyomkodom. Az eredmény ahhoz hasonló, mintha lereszelted volna a sajtot.

A tökéletes olasz pizza 4. titka: Csak jó minőségű feltéteket használj

Ha tökéletes olasz pizzát akarsz, de mondjuk nem dúskálsz az anyagiakban, akkor inkább a feltét mennyiségével mint a minőségével takarékoskodj. Csodálatos, ahogy szinte semmi feltéttel tökéletes ízhatást tudnak elérni, például a margherita pizza vagy akár a pizza romana esetében.

A feltétek tekintetében még egy fontos dolog van, mégpedig hogy ne legyenek vizesek. Ahhoz, hogy a pizza ne ázzon el ugyanis nemcsak a mozzarellából kell a vizet kinyomkodni, de arra is figyelni kell, hogy a feltétekből se süljön ki fölöslegesen nedvesség. Kerüld az agyonvizezett húskészítményeket és a konzerv vagy mélyhűtött zöldségeket. Ha mégis ezeket használod, akkor a gyorsfagyasztott zöldséget előbb engedd ki, a konzerv zöldséget egy szűrőbe öntve csöpögtesd jól le, mielőtt a pizzára teszed.

A tökéletes olasz pizza 5. titka: A lehető legforróbb sütőben süsd a pizzát

Igazán tökéletes csak fatüzeléses kemencében lesz a pizzád. Hagyományos sütőben is elkészíthető a majdnem tökéletes pizza. Tekerd fel amennyire csak lehet, és várd meg, amíg bemelegszik teljesen. Nem tudod túl magasra venni a hőfokot, Nápolyban 485 fokon sütik.

A tökéletes olasz pizza 6. titka: Időnként nyisd ki a sütő ajtaját

A fatüzeléses kemence azon túl, hogy jó meleg, még jól is szellőzik, ezért nem ázik át benne a pizzatészta. Ahhoz, hogy ezt otthon a legjobban imitáld, egyrészt a sütő legalján süsd a pizzát, akár rács nélkül is, szó szerint az alján sütheted. A másik, hogy időnként nyisd ki a sütőd ajtaját pár másodpercre, ilyenkor ha lehet kapcsold rá a légkeverést is, hogy a feltétekből elpárolgó nedvesség gőz formájában távozhasson a sütőből.

Nekem a legjobban a következő pizza sütési eljárás vált be otthon: Légkeveréssel kezdem a sütést, ezt kb. 2 perc után lekapcsolom, előtte pár másodpercig kinyitom az ajtót. Félidőben, ami általában 4-5 perc, megfordítom a pizzát a sütőben. Ilyenkor megy a légkeverés, miközben nyitva van a sütő ajtaja, de aztán ismét lekapcsolom. A sütési idő vége előtt kb. 2 perccel ismét rákapcsolom a légkeverést, és még egyszer kinyitom az ajtót.

pizza sütéséről a linkre kattintva olvashatsz bővebben.

A tökéletes olasz pizza 7. titka: Extra szűz olívaolaj

Az extra szűz olívaolaj amolyan jolly joker, mindent visz típusú hozzávaló. A pizza készítésének szinte minden fázisában használj belőle egy kicsit, és az eredmény tökéletes lesz.

Jó minőségű extra szűz olívaolaj kell a pizza tésztába. Nem sok ahhoz, hogy drága legyen, de éppen elég ahhoz, hogy karakter adjon a tésztának és ropogósabb legyen tőle.

Ugyanez az olívaolaj megy néhány evőkanálnyi mennyiségben a paradicsomszószra. Tökéletes pizzaszósz lesz így belőle anélkül, hogy bármit főzni vagy pepcselni kellene vele.

És a végén, ha igazán jó és igazán olasz pizzát akarsz enni, akkor miután megsült és a tányérodon van, akkor is csöppents rá a legjobb minőségű olívaolajból. Ilyenkor lehet ízesített olajat használni, a csípős paprikás vagy fokhagymás tökéletes, de az is extra szűz olívaolajból legyen.

Jó pizzasütést, jó étvágyat kívánok!