Bármilyen hihetetlen, az eredeti pizzaszósz recept egyáltalán nem bonyolult. Az olasz konyha és az olasz ételek nagyszerűsége ugyanis éppen az egyszerűségükben rejlik, és ez különösen igaz a pizzára.

A valódi, eredeti olasz pizza az egyik legegyszerűbb étel, mégis páratlanul finom. Nem kell túlbonyolítani, és máris olyan lesz, mint egy igazi olasz pizzériában. A legjobb pedig, hogy ezt a saját otthonodban is az asztalra varázsolhatod.

Az eredetei pizzaszósz titka…

Az eredeti pizzaszósz recept titka nemes egyszerűséggel az, hogy nincs recept. Nem kell más a pizzára ugyanis, mint paradicsom. Sima, egyszerű, ma már itthon is szinte bármelyik boltban beszerezhető vagy otthon elkészíthető passzírozott paradicsom. Ez lehet:

 • “Passata di pomodoro” (konzerv passzírozott paradicsom). Ezt a feliratot (passata di pomodoro) keresd az üveg, konzerv vagy papírdoboz feliratán, és akkor biztosan jó lesz a pizzára. Bevallom, én ezt kedvelem leginkább, mert ez a legegyszerűbb megoldás.
 • Konzerv paradicsom, egész vagy darabolt (magja ne legyen benne). Ezt kicsit turmixold szét, mielőtt a pizzára teszed.
 • Friss (vagy konzervként eltett) házi passzírozott paradicsom. A paradicsomot a magjától és héjától szabadítsd meg, majd egy nagyobb lyukú szűrőn nyomd át, és főzd el a levét. Befőzve is elteheted.

Sűrített paradicsomot ne használj a pizzához!

Itt még nem ér véget az eredeti pizzaszósz története…

A pizzatésztára az eredeti paradicsomszószon kívül ugyanis még extra szűz olívaolaj, só és oregánó is kerül, illetve darabokra tépkedett mozzarella. A magas nedvességtartalmú sajt, a karakteres ízű olívaolaj, a sűrű paradicsom, a só és az oregánó a sütőben állnak össze igazi szósszá, és ráadásul még a feltétek zamatát is átveszik.

Ez sokkal jobb lesz bármilyen receptnél, ami további fűszereket vagy főzést javasolna. Ha ezt a pizzaszósz receptet követed, az otthon készített pizzád is mesés lesz!

Recept nyomtatása
Eredeti pizzaszósz recept
Az alábbi eredeti pizzaszósz recept egy kb. 5 cm-es pizzára elegendő.
Előkészítés 5 perc
Mennyiség
Hozzávalók
Előkészítés 5 perc
Mennyiség
Hozzávalók
Elkészítés
 1. Kend szét a megformázott pizzatésztán a paradicsomot körkörös mozdulatokkal. Egy 35 cm-es pizzára kb. 3-4 evőkanálnyi kell, tehát nem sok, különben elázik a tészta. A szélén hagyj 1-2 cm széles részt szabadon, ez lesz a pereme.
 2. Oszlass szét a pizzán 1-2 evőkanál extra szűz olívaolajat.
 3. Sózd meg ízlés szerint. Ez el is hagyható, különösen erőteljesebb ízű feltéteknél, mint az olasz (pármai) sonka, vagy gorgonzola, kéksajt.
 4. Szórd meg szárított oregánóval ízlés szerint.
 5. Nyomkodd ki a kezeddel a vizet a mozzarellából amennyire tudod, majd tépkedd darabokra, aztán oszlasd el a pizzán.

  Megjegyzés: Eredeti, “vízben” úszó mozzarellát használj. Egy 35 cm-es pizza kb. 110-150 g-ot vesz fel. Ez kicsit függ a mozzarella nedvességtartalmától, ha többet teszel rá eláztatod a tésztát.

  (A pizza mozzarella sajt egyetlen előnye, hogy nem vizes, ezért szinte bárhogy sütöd, nem áztatja el a pizzád. Viszont a szósz sem lesz vele az igazi, így nem javaslom – ez egyébként is egy amerikai találmány, az olaszok szerintem azt sem tudják, hogy micsoda.)
 6. Erre jönnek a feltétek, ízlés és fantázia szerint. Vannak persze klasszikus pizzák - mint a sonkás pizza - amelyekhez mindenhol ugyanaz a feltét dukál, de itt tényleg szárnyalhat a fantáziád. Ha igazi olasz pizzát akarsz, akkor kevés, de jó minőségű feltétet tegyél rá, illetve pizzánként legfeljebb két-három különböző fajtát.