A négy évszak pizza talán az egyik legismertebb olasz pizza. A feltétek az év négy évszakát idézik, negyedekre osztva kerülnek a pizzára.

A 4 évszak pizza esetében tulajdonképpen nincsen kötelezően alkalmazandó 4 feltét. A leggyakrabban a telet főtt vagy füstölt sonka, az őszt gomba, a tavaszt pedig articsóka jelképezi. A nyár negyede általában paradicsom, paprika vagy bazsalikom, esetleg ezek keveréke lehet.

Próbáld ki ezt a négy évszak pizza receptet! Ha van maradék pizzatésztád a hűtőben vagy a fagyasztóban, akkor csak pár perc munkád van vele.

Recept nyomtatása
Négy évszak pizza recept
Az ebben a négy évszak pizza receptben megadott mennyiségek 3 db, normál méretű négy évszak pizza (30-32 cm) elkészítéséhez elegendőek.

Ha nem használod fel az összes tésztát, akkor hűtőben 5-6 napig, mélyhűtőben 2-3 hónapig eltartható.
4 évszak pizza
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 10 perc
Pihentetés 1:30 perc
Mennyiség
darab
Hozzávalók
Négy évszak pizza recept: pizzatészta hozzávalói:
Négy évszak pizza recept: feltét hozzávalói:
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 10 perc
Pihentetés 1:30 perc
Mennyiség
darab
Hozzávalók
Négy évszak pizza recept: pizzatészta hozzávalói:
Négy évszak pizza recept: feltét hozzávalói:
4 évszak pizza
Elkészítés
 1. A 4 évszak pizza készítésének első lépése, hogy állítsd össze fél kg lisztből a pizzatésztát, majd hagyd kelni 1,5 órán keresztül.
 2. Vágd a tésztát 3 darabra. Formázz belőlük gombócot, és enyhén lisztezett felületen, letakarva hagyd pihenni még 15 percig. Utána formázd meg a pizzát és tedd egy tepsire.
  négy évszak pizza recept 1
 3. Közben kapcsold be a sütőt pizza fokozatra vagy a legmagasabb hőmérsékletre, hogy legyen ideje felmelegedni.
 4. Körkörös mozdulatokkal kend szét a tésztán a sűrű passzírozott paradicsomot, locsold meg néhány csepp extra szűz olívaolajjal, majd szórd meg oregánóval és egy kis sóval.
 5. Teríts szét a pizzatészta tetején kb. 15 dkg jól kinyomkodott mozzarella sajtot.
 6. A 4 feltét, a pizzatészta negyedeire legyen osztva. Tegyél az egyik negyedbe egy szelet főtt sonkát néhány darabra tépkedve, egy másik negyedbe egy gombát 5-6 mm-esre felszeletelve, a harmadik negyedbe kb. másfél articsókát nyolcadba vágva, és végül a negyedik negyedbe egy kisebb paradicsomot felszeletelve.
  négy évszak pizza recept 4
 7. Minél forróbbra előmelegített sütőbe tedd be. A sütőd hőfokától és a pizza méretétől függően 8-12 perc alatt sül meg a négy évszak pizza. Akkor jó, ha a széle is barnás, a tetején a szósz egybeolvadt, és a feltétek is megsültek.
Megjegyzés

A tökéletes olasz pizza 7 titka című cikkemben további tippeket olvashatsz, köztük azt is, hogy a pizzatészta 3-4 nap pihentetés után lesz tökéletes.

A pizzatészta formázásához részletes, ábrákkal illusztrált segítséget a linkre kattintva találsz.

pizzaszósz készítéséhez és a pizza sütéséhez a linkekre kattintva találsz tippeket és hasznos tanácsokat.

A sonkát illetően itt most javaslom a főtt sonka használatát, bár fülstölt sonka ugyanúgy jó lehet. Ha lehet, ne gépsonkát használj, hanem pl. prágai sonkát. Én prosciutto cottot (azaz főtt sonkát) tettem a négy évszak pizzára.

A gomba legyen nyers, amikor rákerül a pizzára, a sütőben megsül. Én barna csiperkét használtam.

Tökéletes a konzerv articsókaszív.

A nyár részére én csak paradicsomot tettem, de ezt fel lehet dobni néhány levél friss bazsalikommal, esetleg édesebb (pl. kaliforniai) paprikával is. A paradicsom lehetőleg valóban érett és édes legyen.