Habár az eredeti, olasz pizzatészta hagyományosan friss élesztővel készül, a pizzatészta instant élesztővel is bármikor elkészíthető, és nem fog csalódást okozni.

Recept nyomtatása
Pizzatészta instant élesztővel recept
Az ebben a pizzatészta receptben megadott mennyiségek 3 db instant élesztővel készülő pizza (32-36 cm) elkészítéséhez elegendőek.
pizzatészta instant élesztővel
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 0 perc
Pihentetés 1:30 perc
Mennyiség
darab
Hozzávalók
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 0 perc
Pihentetés 1:30 perc
Mennyiség
darab
Hozzávalók
pizzatészta instant élesztővel
Elkészítés
  1. Egy nagy tálba szitáld bele a liszted, keverd össze a sóval, és add hozzá az instant élesztőt. Ellenőrizd, hogy az instant élesztő azonnal felhasználható-e, ne kelljen felfuttatni.
  2. Add hozzá az olajat és a lehetőleg kézmeleg vizet.
  3. Dagaszd legalább 10 percig, amíg a pizzatészta instant élesztővel tökéletesen sima nem lesz.
  4. Egy nagy tálat – akár a kelesztőtálat – kenj ki extra szűz olívaolajjal, és tedd bele a kidolgozott tésztát. Forgasd meg benne, hogy minden oldalról érje az olaj, és letakarva hagyd kelni másfél órát langyos helyen.
    pizzatészta instant élesztővel 1
  5. Ha a pizzatészta a duplájára kelt, öntsd ki a munkapultra, és dolgozd át. Utána vágd pizzányi darabokra. 280 g tészta lesz egy felnőtt méretű, normál pizza, 140 g tészta egy gyerekméretű pizza. Formázz gombócokat belőle.
  6. Lisztezett felületen, a tetejét is enyhén belisztezve, letakarva keleszd a gombócokat még negyed órát. Ha nem használod fel azonnal, fóliába csomagolva néhány napig akár hűtőben is eltartható, de a pizzatészta instant élesztővel fagyasztható is.
    Pizzatészta formázás előtt
Megjegyzés

A tökéletes házi pizza elkészítéséhez hátravan még a formázás, a szósz és feltétek, valamint a sütés. Ezekről mind külön cikket találsz, nagyon részletes leírással és tippekkel. A következő lépés, a pizzatészta formázása, amit a linkre kattintva találsz.

Olvasásra ajánlom a Tökéletes olasz pizza 7 titka, valamint a Pizza készítése otthon című cikkeimet, nagyon sok hasznos tippel.

Konkrét pizza recepteket ide kattintva érsz el.