Szerintem nincs ember, aki ne szeretné a pizzát. Ugyanakkor szerintem nincs két ember a földön, akinek ugyanaz az étel jutna eszébe, ha azt hallja, hogy pizza.

Mire gondolok?

Vékony tésztás – vastag tésztás; kicsi – nagy; sok feltéttel – kevés feltéttel; tengeri herkentyűvel – kolbásszal stb. stb. stb. stb.

Nem magyar sajátosság – mármint az, hogy a pizza mindenkinek egy kicsit mást jelent -, de még az olaszokra is igaz. Én például azt hittem korábban, hogy a vékony tésztás, kevés feltétes, kerek az igazi olasz. Amikor ezt a bejegyzést írtam, egy kicsit utána olvastam, és kiderült, hogy egyáltalán nincs így.

Akkor milyen pizza az eredeti?

Vagyis nincs egyfajta pizza, amire azt lehet mondani, hogy eredeti. Vannak ugyanakkor különböző pizzák, amik nagyon elterjedtek Olaszországban, és amiket az olaszok “hazainak” tekintenének. Számomra egyébként meglepetést okozott az, hogy egyrészt vastag tésztás pizzát is esznek az olaszok, másrészt nagyon sok helyen négyszögletű, nagyméretű tepsiben sütik ezt az ételt, és úgy vágják fel kisebb darabokra.

Lényeg a lényeg, nincs egyetlen, eredeti pizza recept. 

Néhány hasznos link

Pizza készítése, pizza receptek a linkre kattintva.

Olaszul tudóknak van itt néhány link, amiben az eredeti nápolyi pizzáról, és az Olaszországban elterjedt típusokról lehet olvasni:

Eredeti nápolyi pizza egy olasz blogbejegyzésben.
A wikipédia bejegyzése szintén olasz nyelven.