Eredeti olasz pizzatészta recept
Az itt megadott mennyiségből két db 34-36 cm-es, vagy 4 db 24-26 cm-es, vékony tésztás olasz pizza készíthető.
Mennyiség Előkészítés
4 20perc
Pihentetés
1:30perc
Mennyiség Előkészítés
4 20perc
Pihentetés
1:30perc
Hozzávalók
Elkészítés
  1. Az olasz pizzatészta készítésének első lépéseként kézmeleg vízben keverd el a cukrot és az extra szűz olívaolajat, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd néhány percig felfutni.
  2. A lisztet és a sót szitáld egy nagyobb munkapultra vagy edénybe.
  3. Formázz egy lyukat a közepébe, amibe majd az élesztős vizet öntheted.
  4. Ha az élesztő felfutott, öntsd a liszt közepébe, és egy villa segítségével lazán keverd össze.
  5. Öntsd ki a pultra, ha edényben keverted, és dolgozd össze tésztagolyóvá. Dagaszd kézzel kb. 10 percig, amíg tökéletesen sima nem lesz. Az eredménynek tapintásra enyhén nedvesnek kell lennie, de egyáltalán nem szabad, hogy a kezedre tapadjon. Én úgy tudnám ezt a legjobban leírni, hogy ránézésre száraz, míg tapintásra nedves kenyértésztát csinálj.
  6. Egy nagy tálat kenj ki extra szűz olívaolajjal, és tedd bele a kidolgozott tésztát. A tetejére is önts egy kis olívaolajat, fedd be és hagyd kelni legalább egy órát langyos helyen.
  7. Ha az olasz pizzatészta a duplájára kelt, öntsd ki lisztezett felületre és dolgozd át. Gyúrd néhány percig, amíg a levegőt kinyomkodod belőle.
  8. Vágd az olasz pizzatésztát pizzányi darabokra. Két db 34-36 cm-es, vagy 4 db 24-26 cm-es, vékony tésztás olasz pizzát tudsz készíteni.
  9. Az olasz pizzatészta darabokat egyenként még gyúrd át egy kicsit, majd formázz a tenyered alatt görgetve gombócokat belőle. A lényeg, hogy sima legyen minden oldala a tésztagombócnak, ne maradjanak meg benne a hajtások nyomai, így lesz könnyű megformázni.
  10. Lisztezett felületen, letakarva keleszd az olasz pizzatészta gombócokat még negyed órát.
Megjegyzés